jentera pas

Dalam membina cinta negara ianya sangat berkait rapat dengan jati diri, perasaan kasih, kesetiaan dan pengorbanan rakyat terhadap negara serta pemimpin secara menyeluruh. Rasa cinta itu terkumpul dalam erti kata dasar iaitu taat setia yang tidak berbelah bahagi. Rasulullah SAW bersabda:

Mafhumnya: “Barangsiapa yang mentaatiku, maka sesungguhnya dia telah mentaati Allah. Dan sesiapa yang mengingkariku, maka sesungguhnya dia telah mengingkari Allah. Juga sesiapa mentaati pemerintahku, maka sesungguhnya dia juga mentaatiku, dan sesiapa yang mengingkari pemerintahku, maka sesungguhnya dia telah mengingkariku.” (Hadith al- Bukhari)Followers

19/11/2013

Haron Din Tak Sedar DAP Ada Dalam Kelambu?

Kenyataan Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Haron Din di dalam Berita Harian hari ini menyebabkan kita menggeleng-gelengkan kepala. Haron Din menempelak Karpal Singh atas kenyataan pemimpin DAP itu mengenai parti berasaskan agama wajar diharamkan.  Menurut Haron Din, Karpal tidak faham agama Islam dan Karpal tidak wajar masuk campur dalam urusan rumahtangga PAS atau tidak wajar 'masuk ke dalam kelambu' PAS. 
Analogi 'kelambu' yang digunakan Haron Din membawa makna yang mendalam sekali. 
'Kelambu' selalunya dikaitkan dengan keintiman dan menyatakan bahawa DAP telah masuk ke dalam kelambu PAS membayangkan betapa DAP telah mengetahui segala-galanya tentang PAS.  Tiada lagi rahsia PAS yang tidak diketahui oleh DAP. 
Apa yang pelik ialah, walaupun DAP atau Karpal telah masuk ke dalam kelambu PAS, Karpal masih lagi tidak faham Islam, sepertimana yang disahkan oleh Haron Din sendiri. 
Jelas, apa yang ada di dalam PAS tidak mampu menarik Karpal ke arah Islam, jauh sekali memahamkannya mengenai agama suci ini.  Ini kerana apa yang dapat dilihat di dalam kelambu PAS hanyalah kekeliruan antara menjaga hati bukan Islam, mengambil hati umat Islam, memerangi sesama Islam, membela Syiah, menyokong komunis dan ketidakpastian mengenai LGBT. 
Justeru, tidak hairanlah Karpal semakin jauh dari Islam dan bukannya semakin tertarik dengan Islam sejak DAP 'masuk ke dalam kelambu PAS'. 
Apa yang lebih melucukan ialah kenyataan Haron Din itu membayangkan beliau marah-marah kerana Karpal menceroboh kelambunya. Mungkin Haron Din terlupa bahawa PAS yang menjemput Karpal duduk sekelambu. 
Sehingga ke tahap ini juga, PAS yang kelihatan enggan berpisah dengan DAP sedangkan DAP sudah pernah mengugut untuk keluar pakatan sekiranya PAS terus mempertahankan Negara Islam dan Hudud.   Tetapi, PAS tidak pernah mengugut keluar pakatan sekiranya DAP terus mempersoalkan Islam.  Sebaliknya, PAS sering menganggap kenyataan DAP adalah kenyataan peribadi pemimpin tertentu dan enggan mencari gaduh dengan parti itu.  Selamanya, PAS yang terus mengalah, mengharapkan kesetiaan DAP kepadanya. 
Kini setelah DAP berada dalam kelambu yang sama, Haron Din pula yang berpura-pura baru tersedar.  Apakah Ulama ini selama ini buta? 
Jika beliau boleh melihat makhluk halus yang manusia biasa tidak dapat lihat, kenapakah beliau tidak boleh melihat makhluk 'kasar' iaitu Karpal Singh di dalam kelambunya?  Atau Kit Siang dan Guan Eng di dalam kelambu PAS?  Hanya kerana mereka berwajah Mat Sabu, mereka tetap Kit Siang, Guan Eng dan juga Karpal berdasarkan tindak tanduk dan kenyataan yang dibuat.  Apakah Haron Din tidak nampak mereka di sebalik wajah Mat Sabu itu sedangkan seluruh negara boleh melihatnya?
Itu belum lagi Ambiga Sreevanesan atau mungkin juga Bridget Welsh yang didakwa sebagai agen CIA yang juga pernah dijemput masuk dalam kelambu PAS.  Apakah Haron Din terlepas pandang akan mereka juga? 
Hakikatnya, kelambu PAS itu sudah koyak.  Semua orang boleh melihat apa yang berlaku di dalamnya termasuk hubungan terlarang mahupun songsang. 
Kebusukan PAS sudah terdedah luas dan tidak hairanlah apabila Karpal menyuruh PAS membuang saja nama agama pada parti. Sememangnya, PAS sudah terlalu jauh dari landasan Islam.

Sent from my BlackBerry® smartphone

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...